En langsom hjemmeside koster besøgende
Vi har sikkert alle sammen oplevet langsomme hjemmesider eller webshops. Dette kan være meget frustrerende når nu denne hjemmeside har de informationer, eller produkter vi står og har brug for. Medmindre du er væbnet med en god del tålmodighed, søger vi ofte hurtigt videre efter en anden hjemmeside der kan opfylde vores behov indenfor en acceptabel tidsramme.
Derfor kan du have nok så god en markedsføringsstrategi, og være god til at tiltrække besøgende, men hvis din side er langsom, vil du miste en betydelig procentdel af disse.
Denne procentdel er kun blevet større siden 2015, hvilket er med til at understrege vigtigheden af hastighed.
Hvordan kan du teste din hastighed?
Først skal eventuelle problemer identificeres. Dette kan gøres på mange måder, og der findes flere værktøjer til det. Her lister vi et par af de mest brugte.
Google Pagespeed insights
Dette er Googles eget værktøj, og derfor et af de mest brugte til at teste hjemmesider. Der bliver testet for både mobil og desktop versioner af din hjemmeside, og begge bliver tildelt en score. Samtidigt får du en oversigt over hvad der har indvirkning på din hastighed.
Dette er et godt sted at starte da Google er den langt mest brugte søgemaskine, så derfor får man et godt indblik i hvad Google tillægger værdi, og kan lave tilpasninger derefter.
Pingdom tools
Dette er en test i samme stil som Googles pagespeed test. En stor forskel er dog at du får lidt flere brugbare informationer med det samme. Det omhandler side størrelse, load time samt en overskuelig liste over ting der bør forbedres. Side størrelse skal, som tommelfingerregel, holdes under 2 mb, og load time, som vi var inde på tidligere, skal helst ikke komme op meget over 1-2 sekunder.
Når du bruger denne test, så gør dig selv den tjeneste at vælge den lokation der placeret nærmest dig, i den dropdown der hedder ”test from”. Hvis ikke kan du få misvisende resultater.
GTmetrix
Denne test er et godt alternativ til Pingdom tools, hvis du ønsker en ekstra test, eller ikke bryder dig om Pingdom. Du skal dog være opmærksom på at testen vil blive udført fra en server i Canada, så derfor vil det have indflydelse på din load time.
En god feature de tilbyder, er at du kan downloade en rapport over testen som PDF. Det sker at det er nødvendigt at have testen med, eller hvis du bare gerne vil gemme dem, til senere sammenligninger.
Næste skridt
Når du så har gennemført disse tests, har du en god ide om hvad der bør rettes for at opnå bedre resultater for din hjemmeside. Så er det tid til at du skal afgøre hvad du selv kan gøre, og hvilke punkter du eventuelt skal bruge hjælp til.
De typiske områder er:
- Cache
- Billede optimering
- Tungt indhold (Billeder, video eller lign)
Hvis din hjemmeside er lavet i WordPress, kan cache løses med et simpelt plugin. Der findes mange men der kan nævnes
Billede optimering er en meget vigtig ting, og kan have enormt stor indflydelse på din hastighed. Det bedste du kan gøre er at vænne dig til at optimere dine billeder inden du lægger dem på hjemmesiden. Udover du skal undgå at benytte alt for store billeder, kan du med fordel også køre dine billeder igennem et optimerings program som f.eks Tinypng.com
Til sidst skal du undgå tungt indhold der sløver siden. Det kan netop være meget store tunge billeder. Det kan være videoklip der ikke er optimeret ordentligt, eller særlige funktioner på hjemmesiden, der kræver mange ressourcer. Det kan f.eks være sliders, animerede baggrunde eller lign.